Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman pasajçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak bek, esnek ve hoş bir strüktürda olmalı, balkı bir aromaya ve ahenkli yanmayı katkısızlayacak yüzıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pürus” (saf pak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey ali oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en özen etmesi gerekilen şey namuslu bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer namuslu bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada tatlılık maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. kül saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve ciğerime hazır sarmak ciğerindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro gönen değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında ciğerilen bir puro ideal gönen değerlerinde ciğeriliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine nazaran oldukça mütenasip ve ciğerilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken özge bir kişi bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir paha olduğunu ve katiyen ciğerilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen farkı arasında gidip gelmeden cemi aynı gönen değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değsorunimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değsoruntirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, yaman azalır ve ciğerimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça yaman artar, ciğerimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna dem ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimesne en oflaz paha bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah madde yaklaşık 6 ay içerisinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tevdi üzerine yerleşmiş bu yol sıcaklıktan özgür olmadığı ciğerin sınırlı bir dem içerisinde sıcaklarda gönen geriışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca ziyade suhunet değsorunimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen değeri hazırlamak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu paha iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek ortamı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz ali gönen olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in geceli gündüzlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en oflaz opsiyon olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Geceleyin gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde ali gönen değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.