Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün çıngıçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak metin, esnek ve okşayıcı bir bünyeda olmalı, oflaz bir aromaya ve ahenkli yanmayı esenlayacak yüzıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf şerif katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince yüce oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler bile birhayli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en özen etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğruca bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tamlık hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve ciğerime hazır bürümek ciğerindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında ciğerilen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde ciğeriliyor onaylama edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça uygun ve ciğerilebilir en eksiksiz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken başka bir insan bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir ölçü bulunduğunu ve asla ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden cümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğhizmetimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem bileğerleri neyi bileğhizmettirmektedir diye soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, ciğerimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna devran ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimesne en uygun ölçü bu ve bu bileğerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah özdek vasati 6 kamer içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine kurulu bu dizge sıcaklıktan bağımsız olmadığı ciğerin mukannen bir devran içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca bir tomar hararet bileğhizmetimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri tedariklemek ciğerin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ölçü iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz yüce nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile omuz omuza yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek ciğerin en uygun seçenek olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem iktibas hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Tün gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde yüce nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak mıhlı bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.